I molnet

2011-11-11 @ 11:04:24 | Allmänt

Vissa saker ska vara i molnet, typ min musik och mina bilder (via spotify och iCloud), men man bör kanske inte ha huvudet där....Bankerna beräknas gå med 60 miljarder i vinst i år, Nordeas del av detta är 25 miljarder. Trots det så visar en granskning av Stabilitetsfonden som Riksrevisionen gjort att det är vi skattebetalare som får stå för notan om det krävs räddningsaktioner inom finanssektorn. Tvärtemot syftet med fonden att det var finansektorn som skulle rädda sig själva. Nu står bankerna bara för en del av fondens finansiering och staten står för en stor del ( 15 miljarder 2008). Läs mer här:
http://rodamalmo.blogspot.com/2011/11/ingen-kris-for-bankerna.html

Så samtidigt som man överbetalar VD:ar och ger saftiga aktieutdelningar vet vi alla att så fort det skiter sig knackar de på dörren hos oss skattebetalare. Jävla "Vacker-Väder"-kapitalister, så länge man drar in fina vinster då ska marknaden styra sig själv, men så fort det går dåligt ska det hjälpas till av staten.

Vart vill jag då med detta? Jo, fondförvaltare och bankirer är en yrkesgrupp som har ett oförtjänt gott rykte överlag och i synnerhet om man jämför med pokerspelare. Jag drar alla dessa bluffmakare över en kam, väl medveten om att det finns skillnader inom yrkesrollerna. Det de sysslar med är extremt likt poker, men de låtsas att det inte är till viss del beroende på tur. Att tur spelar stor roll inom pokern, det är de flesta pokerspelare medvetna om, utom de som tror på riggen. Ekonomer däremot ger väldigt gärna sken av att deras beslut baseras på skicklighet och att slumpen har väldigt lite inverkan. Precis som inom pokern, älskar man att låtsas att matematiken är komplicerad, trots att den som faktiskt är användbar, är ganska basic. Krångliga formler gömmer bara uppenbara samband som för de flesta vore fullt begripliga, om det inte vore för att man medvetet försöker dölja enkelheten.

Alla fondförvaltare t.ex. älskar att jämföra sig mig olika index, och på det sättet hävda att de är bättre på att förvalta pengar än andra. Det gäller bara att hitta rätt index, och hittar man inget sådant index så kan man ju alltid hävda att man står sig bra mot index (ljuga) i TV som Nordeas VD gjorde för ett par veckor sedan. Verkade som om han trodde att han var lika bra som Steve Jobs på att skapa ett "Reality Distortion Field" (Steve Jobs var enligt senaste boken om hans liv känd för att blåljuga, men alla trodde på honom iallafall, trots att de var medvetna om att det bara var påhitt, han skapa ett sort verklighetsförvrängande fält). Det skulle behövas ett Sharkscope.com för fondförvaltning där man kan se exakt hur bra eller dåligt det faktiskt gått, för precis som spelberoende ljuger fondförvaltare och banker om sina vinster.

Jag kommer i alla fall inte att plocka ut mina pengar från SvS och stoppa bankrullen i en fond, jag tror inte att förräntningen är lika bra, och om någon ändå ska spela poker för pengarna så är det bättre att jag gör det själv.
För precis som inom poker, påstår jag att enbart 5% av fondförvaltarna faktiskt är vinnare, och variansen är stor så det är i stort sett omöjligt att lista ut vilka.


Kommentarer
★ Söppärj

Finns def inte 5% av dessa som i längden går bättre än marknaden. Handlar i slutändan bara om tur (förutom om man är insider o då är det inte skicklighet utan fusk). Den skicklighet de i så fall har är att de är bättre än andra på att snacka, rövslicka och socalisera sig upp till ett jobb där man kan få ut fina bonusar.

2011-11-11 kl. 15:26:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback