Ett rött skynke

2011-09-15 @ 18:16:28 | Allmänt

Open-limpa. Att öppna upp med en syn. Att man är först att faktiskt frivilligt stoppa pengar i potten och då väljer att bara syna. Utlöser ofta en limpfest d.v.s efter att den som var först att inte lägga sig har synat, så synar fler bara för att de får bra odds att syna med vilka kort som helst.

För mig är detta spel ett rött skynke. Sitter jag i sen position eller på mörkarna så kommer jag antagligen att höja upp bredare än vanligt (med fler händer än jag brukar). Ju tidigare i en turnering det är ju bättre hand behöver jag. När mörkarna börja bli höga och mitt stackdjup i förhållande till mörkarna minskar så kommer kommer jag att göra detta med fler och fler händer tills dess att styrkan på handen är helt orelevant.

En sådan höjning är inte vad som populärt kallas en "squeeze", då krävs det att man har någon som öppnat med en höjning och fått en eller fler syn bakom. Jag kallar det nog hellre "punish the limpers", "straffa limparna", för det bygger på att det är en limpfest, d.v.s fler än två som limpat in före. Jag tar dessutom i så att jag nästan kräks när jag höjer. 3 x stora mörken + 1 stor mörk per limpare + 1-2 stora mörkar till för att fördyra en syn ytterligare och förhoppningsvis gör beslutet svårare.

Om någon gör en "lös" syn så finns det massor med floppar där jag enkelt tar hem potten med en liten fortsättningsbet.

Om någon öppnar med syn i tidig position, vad säger det mig om den spelarens hand? Oftast inte en speciellt stark hand, kanske ett litet par eller två kort i följd i samma färg. Väldigt sällan AA, KK eller AK, även om det blir vanligare ju högre mörkarna blir. Alltså oftast en hand man normalt lägger mot en höjning om man inte får bra implicita odds att syna.

Jag är aldrig först in i potten med en syn, undantaget om jag sitter på lilla mörken. Jag höjer annars 999 ggr av 1000 om jag är först in i potten. Storleken på höjningen kan skifta men inte beroende på kortens styrka. Så länge höjningen är under 10% av effektivt stackdjup så höjer jag med alla ur min synvinkel spelbara händer och positionen spelar mindre roll. När höjningen börjar utgöra mer än 10% då anser jag mig vara kortstackad och tar beslut därefter.

Jag väljer att inte öppna med syn för att det är ett spel som jag inte gillar. När spelare efter dig synar så ger det egentligen ingen information alls om deras handurval. Man kan väl gissa att ju senare de sitter och ju fler som synat före, desto svårare är det att sätta dem på ett begränsat antal händer, men oavsett så är det svårt. Så man stoppar alltså frivilligt pengar i potten utan att få någon särskild fördel, man får ingen information och man har ingen chans att vinna potten om inte spelaren på stora mörken muckar sina kort av misstag. Om någon gör en reraise i detta läge så är det måste man sätta denna spelare på ett brett handurval. Betydligt bredare än om du istället för att öppna med syn väljer att öppna med en höjning. Då är handurvalet för en återhöjning betydligt smalare.

Dessutom ger du en massa information till din motståndare, det är nästan så illa som att ha olika storlek på din satsning om du har en stark hand eller svag hand.

Men inte ska man väl höja med "skräp" i första position. Tja, om man nu ska spela vad jag väljer att kalla marginella händer i första position, så är det att föredra att spela dem med en höjning. Oftast sätter dina motståndare dig på en starkare hand ju tidigare position du höjer ifrån, vilket gör det enklare för dig att representera ett ess med en fortsättningssatsning på floppen när den kommer esshög. Och träffar du med dina låga kort i följd så är handen ganska bra kamouflerad. Försök att representera ett ess på en esshög flopp efter att ha synat i tidig position, ingen lär tro dig och av de 4 andra som limpade med, så sitter antagligen någon av dem på ett ess själva.

Om du verkligen inte kan tänka dig att höja med handen först in i potten så är det en ganska säker indikation på att du inte har något i potten att göra alls.


Kommentarer
★ Anonym

Håller med dig i mycket av vad du skriver, men inte i allt. Det finns mycket värde i att limpa med ex. AK i nästan vilket skede som helst, förutom då när avg är mindre än 20 BB. Är du storstack vid bordet så är limpen grymt underskattad, framför allt när stackarna blivit grunda. Misstag dock att limpa med monster i ett tidigt stadium, då föredrar jag ofta att höja upp till 7xBB för attbygga upp en skaplig startpott.

2011-09-15 kl. 19:42:39
★ Dalajar

Limpar aldrig med AK, förstår mig inte på det spelet. Annorlunda bet sizing med 7ggr med monster också. Vem vill du ha syn av där?

2011-09-16 kl. 10:21:52
★ rosjon

Att höja med 7ggr BB med monster är en ganska vanlig betsizing tell. Vet att jag utnyttjar det och att spelare som DALAJAR antagligen också gör det. Så jag skulle nog undvika det spelet. Limpa med AK funkar ju jättebra mot en spelare som mig, men se då till att 4-betta när jag återhöjt.

2011-09-19 kl. 19:23:47
http://rosjon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback