Obefogat

2013-11-03 @ 14:52:05 | Allmänt
Sitter och lyssnar på gamla och nya Bo Kaspers-låtar och läser lite bloggar efter att ha varit ute och sprungit 5 km.
 
Det är inte så produktivt bland bloggarna nuförtiden, dybban reser Sverige runt och skriver egentligen bara sin krönika på SvS på torsdagarna, Dan Glimne håller ganska jämn uppdateringstakt, de andra bloggskribenterna på Superbloggen är lite för tysta. Expressens bloggare har också en inläggsfrekvens som inte håller måttet.
 
Med tanke på hur mycket jag skulle kunna konsumera i ämnet så finns det alldeles för lite material. Bara Ken håller bra frekvens, han är å andra sidan väldigt produktiv. Jag läser inte hans NFL-inlägg, det intresserar mig inte, men även utan dessa är det tillräckligt.
 
Han är också den som skapar mest debatt just nu även om Lina faktiskt kom med ett intressant inlägg i Superbloggen:
http://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2013/10/allt-handlar-om-prioriteringar-ken/
 
Sitter alltså och går igenom de bloggar jag följer för att hitta något nytt (vad jag önskar det kom en ny pod från Koivu & Egon ikväll lagom till grinden) och sprang på denna kommentar:
"Tyvärr är inte befogat våld accepterat i många samhällen. Lite synd, ett fantastiskt styrmedel för det mesta."
Jag gissar och hoppas att det är menat åtminstone halvt skämt, men helt säker kan jag ju inte vara.
 
Det fick mig att börja fundera lite.
Själv är jag väldigt glad att vad vissa anser är befogat våld inte är accepterat.
 
Vad som är befogat är otroligt godtyckligt. Vissa anser att det räcker med att man uppför som ett svin vid pokerbordet för att man ska förtjäna en smäll på käften. Någon annan tycker att de har rätt att ta till våld när deras heder kränks.
 
Vid första anblicken kan det kännas rätt, om man inte tänker mer än några få korta sekunder. Varför skulle någon ha rätt att baktala mig, ljuga och förtala mig? Klart de förtjänar en smäll på käften då! Vem fan tror de att de är, att de bara vågar!
 
Eller?
 
Någon annan kan tycka att deras heder har blivit kränkt för att deras dotter går ut och umgås med en pojke utan att vara gift. Att då är det ok att till och med ta livet av någon?!! Tror väldigt få tycker att något sådant kan kallas befogat våld i dagens samhälle.
 
När jag är som mest upprörd kan jag också tycka att våld är befogat. Jag har då inga problem alls med våld mot t.ex. de sex pojkar som våldtog en flicka men friades i hovrätten. Just att samhället i det fallet gör att det känns moraliskt oklanderligt. När jag är upprörd alltså.
 
När jag lugnat ner mig lite inser jag att ett samhälle som inte straffar våld till och med i en sådan situation är illa ute. Jag kan alltså anse att våldet är moraliskt rätt om än straffbart. Tar jag lagen i egna händer så skall det vara straffbart. Jag kan förstå desperationen i t.ex. Hammarmordet där en pappa slog ihjäl svärsonen som misshandlade dottern och barnbarnen, samtidigt som jag anser att det ska straffas av samhället. Men för att använda våld så ska det föreligga extrema omständigheter.
 
I ett civiliserat och upplyst samhälle är det inte ok att spöa på folk eller hota dem för att de är svin eller för att man anser att de ljuger och smutskastar en i ett blogginlägg. Det finns andra åtgärder att pröva innan man hemfaller åt ett så barbariskt beteende.
 
Tycker inte heller att det är ett fantastiskt styrmedel, även om det säkert är effektivt i många fall, tvärtom är det ganska avskyvärt. Målet bör ju vara att minska våldsanvändningen i samhället, inte att succesivt trappa upp den.
 
 

Kommentarer
★ Anonym

Håller med.

Sverige är det "lättkränkta" landet och det skall utdelas dagsedlar till höger och vänster när någon steppar oå någons tår. När du blev baktalad/smutskastad av en viss bloggare, så gav du inte tillbaka. (Möjligtvis en verbal käftsmäll som uppenbarligen tog bra)
Utan bemötte det bara väldigt snyggt och bra

2013-11-03 kl. 15:58:31
★ byling

Det var jag som "provocerade" fram din citerade kommentar. Jag störde mej på mannens behandling av sin son och hur stolt han var över detta. Givetvis tog primaten i mej överhanden direkt o jag skrev att nämnda svin borde nitas. Vilket han faktiskt borde ,men egentligen inte. Lite som med AFA ,jag gillar dom fast dom förstör för b.la mej,motsägelsefullt de luxe.

2013-11-04 kl. 22:33:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback