Åh, den ljusnande framtid är vår

2011-04-12 @ 17:27:04 | Allmänt
Hovrätten dömde, trots HDs dom att turneringsspel beror till väsentlig del på skicklighet, att poker ändå skulle lyda under lotterilagen då turelementet i poker ändå är stort. Skattefri poker! Sveriges alla turneringsspelare på nätet gick ut på balkongen och skrek ut sin glädje, ett glädjeskrik som hördes ända till Bryssel.  
Bara några månader senare ifrågasatte nämligen EU-domstolen Sveriges monopol på spel, efter att ha tagit till sig Europapolitiska forskningsinstitutet Sieps forskningsrapport om att de Svenska monopolen drivs av vinstsyfte och inte av hänsyn till folkhälsan. Även andra monopol eller begränsningar i andra länder inom EU ifrågasattes. Man meddelande ytterligare ett halvår senare, att monopol inom spelmarknaden missgynnar bolag från andra stater och strider mot flera EU-direktiv.

En våg av avmonopolisering sköljde över Europa och snart hade alla medlemstater en öppen spelmarknad. Spelbolagen fick se till att betala för en  licens för rätten att arrangera spel inom EU, men endast bolag med en sund ekonomi och godkänd strategi för att förhindra spelberoende blev godkända.
Från att ha kontrollerat att Svenska Spel och Casino Cosmopol följde reglerna, gick Lotteriinspektionen till att godkänna ansökningar från Pokerklubbar att anordna pokerturneringar och cashgame. Ingen diskriminering av någon även om kraven var hårda på arrangörerna. Flera onlinebolag sponsrade klubbar och startade också egna.

Inte nog med det, man insåg att om Svenska Spel skulle utsättas för konkurrens från andra utländska eller svenska bolag, så skulle Svenska Spel konkurrera på lika villkor. Med låga avgifter och biffiga turneringsgarantier gav man sig ut i Europa. Ingen rakeback, så inga grinders men många nöjesspelare. Ett stort nytt EU-nätverk skapades dit många bolag anslöt sig. Ett nytt uppsving för pokern i Europa.
Inspirerade av pokerns avreglering i Europa och efter påtryckningar från EU-komissionen som ansåg UIEGA-lagen vara ett handelshinder, gjordes undantag för online gambling och man tillät återigen amerikanska spelare att sätta in pengar på pokersajter. En ny pokerboom svepte över världen. Det kom fler och fler stora liveturneringar där prissummorna till stor del kom från arrangörerna och inte från spelarna själva.

Ett enda SM med satelliter både online och runt om i landet på klubbarna slog nytt rekord med 800 deltagare.

Dom enda som gick mot strömmen var Norge, där ipspärrar och förbud infördes samtidigt som Norks Tipping erbjöd endast playmoney-poker.

Åååååh den ljuuuusnande fram tid är våååååår! Hurraaaaa!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback