GTO (Game Theory Optimal) -nä, skulle inte tro det

2011-01-05 @ 11:06:04 | Allmänt
Har senaste veckorna studerat boken "The mathematics of poker" av Bill Chen och Jerrod Ankenman. De skriver om spelteori för poker, och att spela GTO är ett sätt att spela poker som är så oförutsägbart så att det inte går att exploatera. Det är själva definitionen, strategien ska inte vara exploaterbar, d.v.s oavsett hur motståndaren anpassar sig så får de ingen fördel.
GTO har blivit ett modeord inom pokern på sistone, många pokerspelare svänger sig gärna med detta, men ibland undrar jag om de faktiskt vet vad det innebär.
Redan i början tar författarna själva upp en invändning mot GTO, en invänding som jag anser är så fundamental att GTO blir extremt ointressant som koncept efter detta. Det går inte att ta fram en optimal spelstrategi för ett så komplext spel som poker, det finns inte nog med beräkningskraft för detta, och kommer inte att finnas inom den närmaste framtiden heller.
De påstår då att man kan ta fram strategier som ligger väldigt nära GTO och att detta är något man bör sträva efter. Boken består därefter av mer eller mindre komplexa matematiska utläggningar där man tar fram optimala strategier för slantsignling, sten-sax-påse och extremt förenklade varianter av poker. Avslutar sedan med råd om hur man spelar nära GTO innan flopp,på flopp, turn och river, strategier inte skiljer sig nämnvärt från någon annan pokerbok just nu.
Det verkar helt enkelt som om någon av författarna blivit förtjust i formelverktyget i word och tycker det är coolt att försöka förklara enkla saker så komplext som möjligt för att försöka verka smartare än de egentligen är.
Helt otroligt att boken fått ett sådant genomslag, den är bara pretentiös och kan inte påstå att den tillför speciellt mycket för erfarna spelare och i stort sett ingenting för icke erfarna spelare.

GTO är hajpat, har inget egentligt innehåll, och de som säger att de spelar "GTO" har missuppfattat begreppet.
När jag läser vad många sagt i intervjuer och skrivit så verkar det som om de flesta som gått från att spela vad man kallar "Exploativt" till "GTO" egentligen bara tightat till sitt spel och tar mindre risker än tidigare. OM det är GTO? Tja, det lär vi inte veta inom de närmaste åren. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback