Dumgiriga Svenska Spel!

2012-05-22 @ 21:22:42 | Allmänt


Svenska Spel gjorde förra året en vinst på 214 miljoner SEK på sin näst efter lotto populäraste spelform online, internetpokern. De ökade sin marknadsandel med en procentenhet och har nu 34% av marknaden (ingen aning hur de uppskattat hur stor marknaden är, men de bedömer den till c:a 650 miljoner kr per år).

Svenska Spel har lägst avgift på kontantspel (c:a hälften jämfört med konkurrenterna) om man jämför med de andra sajterna som är verksamma på marknaden, vilket betyder att man kan konkurrera med en sajt som erbjuder 50% rakeback till sina kontantspelare.

För sina turneringspelare däremot så tar man ut branschstandard d.v.s 10% i rake ungefär på flerbordsturneringar och enbordsturneringar, lite lägre på dyrare turneringar då man tar neråt 5% i avgift.
Detta har medfört att enbordsturneringar på SvS är i princip utdött utom på de allra lägsta nivåerna, och att turneringsdeltagandet stadigt minskar utom just SM-veckorna då det är ett rejält uppsving på SvS för turneringspelandet.

Precis som de flesta andra sajter så satsar SvS på att locka kontantspelare istället för turneringspelare. Detta trots att man kan se ett ökat kontantspelande om man ökar turneringsdeltagandet, vilket borde leda till ökande intäkter. Jag inser att turneringar inte är den mest inkomstbringande spelformen för sajterna inom onlinepoker, men den drar faktiskt spelare om den sköts rätt.

Och med sitt utomordentligt arrangerade online-SM senast som undantaget som bekräftar regeln, så har SvS börjat missköta turneringsspelet.

Andra sajter kan åtminstone erbjuda leaderboards med adderat värde (i princip rakerace för turneringspelare), turneringar med garanterade prissummor, och annat adderat värde, bonusar och dylikt, men Svenska Spel är bakbunda när det gäller att erbjuda extra värde till sina kunder. Många gånger har jag hört från de ansvariga på deras pokeravdelning, att hade de bara kunnat så hade de erbjudit massor med värde till sina spelare.

Men jag tvivlar faktiskt på detta då de trots sina skyhöga avgifter på turneringsspel nu sedan årets början tar ut ännu högre avgifter på sina satelliter till de större turneringarna. Detta betyder att Svenska Spel ökar sina avgifter per inkvalad spelare, störst höjning för kvalen till de dyrare turneringarna.

Ett exempel:
Giganten Direkt kvalar in spelare till Giganten, Svenska Spels stora månadsturnering. Giganten kostar 4850kr + 150kr i avgift till SvS.
Giganten Direkt kostar 500kr + 50kr att spela. Så för varje inkvalad spelare tjänar SvS 650kr, en ökning med 333% i intäkter jämfört med tidigare då satelliterna var avgiftsfria.

Tidigare hade man kampanjer där man tävlade ut priser i form av elektronik eller biljetter till idrottsevenemang till deltagare i turneringar, men det verkar också det ha totalt försvunnit.

Så på en vikande marknad så ökar man sin marknadsandel, minskar sin vinst p.g.a färre spelare, men väljer ändå att skrämma bort alla turneringspelare så gott man kan genom att ockerhöja avgifterna på sina kval.
Har Svenska Spel inte insett att lyckade kval ökar antalet spelare inte bara genom att fler kvalar in men dessutom blir det mer attraktivt för de som har råd att köpa in sig direkt att spela.

SvS hyr in tre av sveriges framgångsrikaste turneringspelare, vilket borde tyda på att man har en plan som går ut på att öka antalet spelare och därmed sina intäkter, och det gör man absolut inte genom att vara dumgiriga.

Trots att flera spelare klagat på girigheten och påtalat det orimliga med avgifterna så har SvS inte kunna komma med något annat besked än att de skulle se över avgifterna under våren. Idag kom sedan beskedet att avgifterna blir kvar men att man ska se över dem igen till hösten. Säga vad man vill om Svenska Spel men de är verkligen inte lättrörliga i sitt beteende. Det tog dem t.ex. 18 månader innan de kom med ett nytt (sämre) koncept för Sverigerankingen.

Allvarligt talat, Svenska Spel, vill ni att alla turneringspelare ska fly till Pokerstars nu när de påstår sig vara skattefria? Har ni funderat det minsta lilla på vad ni kan göra för att minska flykten? Förstår ni att kontantspelen också minskar om ni missköter turneringsspelen? Kan ni tänka nytt och inte bara rumstera om i turneringsutbudet för hundrade gången? Kan avslöja en hemlighet för er att de flesta turneringspelare är vanedjur och all förändring är oftast av ondo, man ökar väldigt sällan trafiken genom att ta bort eller flytta runt turneringar.

Det finns faktiskt fler saker man kan förbättra än utbudet. Bra och frekventa kval är ett måste för att öka antalet spelare. Svenska Spel får inte ens garantera platser i kval, vilket är det vanligaste dragplåstret på andra sajter, och med en sådan nackdel med sitt kvalutbud är det hål i huvet att öka avgifterna så att man istället har de i särklass dyraste kvalen till turneringar.

Svenska Spel har egentligen bara en fördel jämfört med de andra sajterna och det är att andelen nöjesspelare är högre, något jag iofs inte har belägg för, men det har varit min uppfattning länge. Men nu kvalar inte nöjespelarna in till de dyrare turneringarna längre och deltagarantalen blir ibland löjeväckande låga. Nu måste ni rycka upp er om inte allt turneringspel ska dö ut på Svenska Spel.

Sluta vara dumgiriga!

Ta genast bort avgifterna på era kval!
Halvera era avgifter på enbordsturneringar och på flerbordsturneringar!
Gör någonting och gör det nu !

Ambassadörerna har betalt för att förbättra pokern på Svenska Spel, nu är det verkligen dags att de gör rätt för sina arvoden!

Kommentarer
★ M

bra skrivet. den enda anledningen till att jag (som huvudsakligen spelar de dagliga 100-300kr turneringarna) är eftersom medianmotståndaren är så väldigt mycket sämre än i samma nivåers motsvarighet på t.ex stars. vill inte ens tänka på hur mkt rakeback man gått miste om genom att fortsätta lira på svs

2012-05-23 kl. 00:39:17
★ Marau_S

Håller helt med dig rosjon! Man blir grymt irriterad på hur man misshandlar de få turneringsspelare som man har på SVS! Lirar själv ofta långlördarg. För några måndare sedan var det drygt 400 pers med. Nu är det inte ens 300!! Tar man bort avgifterna på kvalen och halverar avgifterna tror jag att man lyckas dra till sig många spelare, precis som du skriver!!!

2012-05-23 kl. 08:07:50
★ rosjon

Kul att ni håller med, antagligen får detta inget gehör på SvS, men om man inte säger ifrån så kanske de går runt i sin lilla bubbla och tror att det är helt OK att ta extra betalt för kvalen. Och även om kanske inte nöjesspelarna bryr sig om rake, så vet jag att både hobbyspelare och proffs retar sig på tilltaget, och skulle man sänka avgifterna så finns det en chans att man får fler hobbyspelare och proffs på SvS, och det kommer då även att dra nöjesspelarna i och med större startfält.

2012-05-23 kl. 17:34:45
http://rosjon.blogg.se/
★ L

Mycket bra skrivet och instämmer till fullo!

2012-05-27 kl. 22:49:08
★ gottfrid72

Håller helt med dej rosjon därför jag har lämnat svs spelar bara under sm nån långlördag ibland ha de gött

2013-01-20 kl. 11:52:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback