Markup i turneringsvärlden

2013-08-31 @ 12:24:15 | Allmänt
Läste denna tråd på pokerforum.nu och började fundera generellt på om det är en bra affär att köpa andelar med markup, och vad en rimlig markup i så fall är.
 
http://pokerforum.nu/forum/showthread.php?p=1767751#1767751
 
Tråden är skriven av en bevisat duktig spelare online, mindre bevisat live enligt egen utsago "nog minplus lifetime", och jag har inga synpunkter på just hans begärda markup, använder det enbart som ett exempel att diskutera kring.
 
Markup innebär att man betalar mer för en andel i en spelare eftersom han har en fördel gentemot resten av fältet.
 
Med 25% markup betyder det att spelaren tycker att han har 1,25 gånger större chans än en medelspelare att vinna. Så om fältet är 1000 personer stort så istället för att ha en promilles chans så har han 1,25 promilles chans.
 
Jag kollade också på ROI. Ett riktvärde skulle ju kunna vara att för att vara värd 1,25 ggr markup så borde personen ifråga ha en ROI på 25%. Online är det ofta inget problem att få fram hyfsat säkra siffror med tanke på mängden spelade turneringar man hinner spela på kort tid, men live är det få som faktiskt har så många turneringar under bältet att man kan säga att de har en säker siffra på sin ROI.
 
Det är ju absolut en bra affär för spelaren som säljer andelar, han minskar sin egen risk och om han säljer 80% av sin turnering så har han själv 20% av sig själv gratis. Som att frirulla en €1k turnering.
 
För den som köper andelen så är fördelen inte lika uppenbar. Då menar jag  mest för att det är svårt att avgöra om 1,25 är en korrekt markup eller ej. Och om man jämför med andra sätt att få andelar av andra så är det också tveksamt. Normalt innan en turnering kanske man byter 5-10% med någon annan spelare och då är det sällan mot någon form av markup, utan det handlar enbart om att sprida risken.
 
Frågan jag ställer mig är om det är värt att satsa t.ex.  €331 för en andel med det nominella värdet €265 istället för att själv spela en €331 turnering. Jämför man med det så måste den spelare jag köper andel av till en markup på 1,25 vara 25% bättre än jag själv i en online turnering för att det ska vara värt det.
 
Då bortser jag från det extravärde man får när man railar turneringen i form av spänning eftersom man själv har en andel. Men min slutsats är ändå, att det sällan finns ekonomiskt värde att köpa andelar till hög markup. Det handlar nog snarare i så fall om att göra en kompis en tjänst, samtidigt som man har en liten chans att tjäna lite på det.
 
Vad tycker ni?
 
 
 

Kommentarer
★ donRollo

Tjena.
Läste.samma inlägg som du på PF men fattade ärligt inte vad markup betydde. Har faktiskt inte hört begreppet innan där jag har legat under min sten. Men visst, att överbetala 25 eller 50% kan väl vara ok. Den som stejkar får väl avgöra om risken motsvarar chansen. Däremot är det väl ytterst tveksamt om ens någon har 25% större vinstchans när det handlar om en enstaka turre. I det korta loppet, dvs en turre, spelar tyvärr korten ofta stor roll. Är korten iskalla och setupsen haglar skulle även Helmuth få stryk av random lowstakessopa på svs. Eller?

2013-08-31 kl. 16:11:46
http://www.donRollo.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback