De 14, Svenska Spel, dybban och Ken

2013-02-22 @ 15:59:00 | Allmänt

14 spelkonton avstänga och en polisanmälan är gjord. Hur lyckades Svenska Spel avslöja dessa bottar? Genom ett tips, inte genom eget gediget säkerhetsarbete. Visserligen påstår de att de efter att ha fått tipset kunde avslöja ytterligare spelkonton än de som det tipsades om, men det tog alltså 4 månader innan Svenska Spel hade kommit så långt att man stängde av kontona. Frågan är hur mycket pengar som togs ut från dessa konton under tiden.

Av 1,8 miljoner kronor som dessa bottar vunnit av de hoppfulla på Svenska Spel så fanns det 108 000kr kvar på kontona när man frös dem. Det påstås att detta pågått i drygt 12 månader även om aktiviteterna ska ha ökats de sista sex månaderna.

Den 14:e februari gjordes polisanmälan och polisen fick en vecka på sig för eventuell utredning och husrannsakan, men jag har inte läst ett enda ord om något sådant.

Svenska Spel påstår sig vara missnöjda med sitt eget agerande, och det är förståeligt. De ska utreda hur de kan jobba på ett bättre sätt för att sajten ska vara säker gentemot bedragare. Själv är jag tveksam att det får någon större effekt, just vad gäller förbättringar är inte Svenska Spel det mest lättrörliga företaget, det har vi sett vad gäller deras mjukvara.

Många är upprörda över att det tagit så lång tid och över att säkerheten verkar vara så bristfällig.Själv är jag inte speciellt förvånad och har faktiskt svårt att bli så upprörd som jag kanske borde bli. Pratade med en kollega som jobbat för ett annat nätverk för att höra om hur deras säkerhetsavdelning agerar. Och mycket riktigt så ageras det mest på tips från användarna, vad han såg fanns det nästan ingen övervakning annars. Och det de letade efter var mönster i spelsätt och speltid. Mönster som det känns som det känns enkelt att undvika om man bara tänkte efter lite före. Att inte köra sina bottar dygnet runt, att ibland tänka lite längre innan de agerade, ta en simulerad kisspaus ibland, att lägga in en riktigt dålig syn ibland.

Att bygga en bot är inte svårt - jag gjorde själv en enkel variant precis när jag börjat spela på nätet, då jag jagade pokerbonusar och ville spela så många bord som möjligt för att snabbt beta av den aldrig sinande strömmen av nya bonusar. Med hjälp av Win32 API:t kan man lätt hitta fönster, läsa av en viss del av dem, jämföra hashsumman man fick med den hashsumma man hade på de olika korten. Så enkelt var det att läsa av sina egna kort och sedan folda automatiskt om korten var för dåliga. En automatisk foldmaskin, som den microgaming senare införde i sin klient.

Jag testade den på en pokersajt, spelade kanske ett hundratal händer, sedan dök det upp en captcha-dialog där jag skulle verifiera att jag var människa. Jag blev väldigt förvånad. Jag antar att att min foldmaskin, som  spelade precis som en maskin och helt enkelt och foldade efter nästan exakt samma antal millisekunder varje gång, triggade något larm. Skulle inte varit speciellt svårt att komma runt, men jag hade uppnått mit mål insåg jag, och målet var inte att bygga en pokerbot för att sedan köra i stor skala. Målet var att se om jag kunde lära mig bygga en. Samma anledning som gjorde att jag byggde en programvara som översatta programkod i c# till vb.net och vice versa. Jag ville veta om jag kunde. Faktum var att bara inom en månad efter att jag tröttnat på mitt projekt dök en mer fullfjädrad produkt upp, Holdem Foldem. Precis som Reflektor som var en betydligt bättre programspråkskonverterare än min.

jag är alltså inte är förvånad över att det finns bottar, jag är faktiskt mer förvånad över att de som ägde dem inte var bättre på att undvika de vanligaste tellsen som avslöjar en bot. Och att Svenska Spel överhuvudtaget upptäckte dem. För vad jag har fått beskrivet för mig om hur det går till på pokersajterna gör inte att jag känner mig full av tillförsikt om att de gör sitt yttersta för att förhindra bottar m.m. Inte så länge det inte drabbar dem själva väldigt hårt, både ekonomiskt och vad gäller goodwill. Det finns en anledning till att långt större resurser läggs ner på credit card fraud än på att avslöja fuskspel, något jag fick bekräftat av min kollega.

1.8 miljoner + 823 000 kr i rake har dessa 14 konton tagit av pokerekonomin, jag hoppas att Svenska Spel gör det de säger och utreder och sedan ersätter de drabbade spelarna. 2,6 miljoner kronor är en droppe i havet för en sajt som drar in drygt 200 mille om året på sin nätpoker. Å andra sidan verkar man inte vilja lägga ett öre extra på sin mjukvara och jag vet ju själv att det var som att krama blod ur en sten sist jag tyckte Svenska Spel skulle kompensera sina spelare för "tekniska problem". Men jag ska inte vara så negativ, krav på kompensation har skötts bättre på senare år. Men jag väntar fortfarande på min hundring i timmen för den datorkraft browserhost.exe snor av mig i reklamsyfte från SvS. Borde varit miljonär på datorkraft vid det här laget.

Många anser att Svenska Spel är riktigt dåliga på det här med säkerhet jämfört med många andra sajter. Själv är jag inte riktigt lika övertygad om att det finns någon sajt eller nätverks oms faktiskt gör ett bra jobb i det här hänseendet. Därför är det svårt för mig att döma ut SvS som sämst i klassen. Men de kunde gott gå ut med hur mycket pengar de lägger varje är på sin fraud avdelning, och hur stor del som då gäller spelet och inte bara insättningar och uttag.

Dybban ger iaf SVenska Spel godkänt, och jag tror inte han är oärlig när han gör det, även om han antagligen är lätt färgad. Men som vanligt de senaste veckorna hinner inte dybban skriva något innan Ken eller Anna är där och kritiserar hans senaste alster. Ken raljerar gärna om att ingen annan verkar bry sig. Så kanske det är också. Vi andra kanske inte bryr oss mer än så. Men läs gärna dybbans alster, Anna D's inlägg och Kens, det är underhållningsvärde iaf, i kronologisk ordning (tror jag):

http://www.pokerlistings.se/robotar-pa-loftet-hos-svenska-spel-64604

http://bloggar.aftonbladet.se/superbloggen/2013/02/fuskare-anmalda/

http://bloggar.aftonbladet.se/annadabrowski/2013/02/fusk-avslojat-pa-svenska-spel/

http://www.pokerlistings.se/skiten-ligger-tung-pa-taken-inte-en-tomte-aer-vaken-19221

Undrar om dybban får sista ordet nu:

http://www.poker.se/proffsbloggar/77962557/svs-stora-morklaggning.html

Mattias har sin egen vinkling:

http://vegas2008.blogg.se/2013/february/22-februari-roboten-rosjon.html

 

 

 

 


Kommentarer
★ Gubbe123

Någon som vet vilka fuskarna är? Vad de nickade på svs?

Svar: Tyvärr, jag vet inte, kolla pf.nu eller Flashback
Rosjon

2013-05-04 kl. 10:12:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback