Norrporten - upp och nervänt

2013-02-23 @ 09:40:00 | Allmänt
Uppdrag granskning har granskat företaget Norrporten, kom att se programmet då jag trodde det skulle handla om dopingavslöjanden, men fastnade ändå.
Vanligtvis så brukar jag tycka att uppdrag granskning gör intressanta reportage och tycker oftast att deras undersökande journalistik är bra. Men när jag tittade på senaste avsnittet så hade jag lite svårt att hänga med i svängarna.
Norrporten bildades på nittiotalet under brinnande bankris och tog över ett antal fastigheter från Nordbanken och har växt sedan dess. Bolaget noterades och såldes ut 1994 till privata ägare, men köptes ut från börsen helt och hållet  sju år senare och ägs idag av andra och sjätte AP-fonden.
Det visar sig att bolaget är ovanligt generöst med resor och löner för sina anställda, men de klarar av styrelsen uppsatta mål och ägarna verkar ganska nöjda med avkastningen.
 
Av någon anledning vill reporten att jag ska bli förfasad över slöseriet med "våra pensionspengar", men hon lyckas inte visa att dessa generösa ersättningar och resor påverkat resultatet negativt. Argumenten som förs fram låter som om det handlar om en statlig myndighet, men det är ju inte det!!?? Det är ett vanligt bolag, och visst kan man tycka att de är väl generösa med sina ersättningar, men om ägarna inte är nöjda så kan de ju bara sälja sin del och satsa pengarna i något mer lukrativt. Att ett privat företag ska drivas som en statlig myndighet bara för att den har ap-fonder som ägare känns för mig främmande.
 
Jag själv är delägare i ett företag där en del av vår affärsidé är att vi ska vara generösa mot våra anställda som ibland själva är delägare. Vi tror att vi maximerar vår vinst på detta sätt. Om vår styrelse, som finns där för att maximera ägarnas vinst över lång sikt, anser att det är ett bra sätt att öka vinsterna så förstår inte jag vad felet är. Skulle jag som delägare vara missnöjd så får jag väl helt enkelt sälja min andel och göra något annat med mina pengar??!!
Det vore en sak om det  gjorts något olagligt, om VD och ledningsgrupp agerat mot styrelsen eller om det fanns korruption, men i detta fall fanns det ingenting sånt. Resor till Hamburg och Miami, men ändå möter man ägarnas vinstmål i Norrporten. Ett totalt meningslöst reportage. Man åker till Motala och träffar en revisor som förfasar sig över att så förvaltas våra pensionspengar, "våra pengar". Men då ska väl reportaget handla om andra och sjätte AP-fonderna som gör en dålig investering inte om att Norrporten är generös mot sina anställda??!!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback