Nordiskt samarbete mellan inkvisitionerna

2013-01-23 @ 15:49:40 | Allmänt
Kontaktade Lotteriinspektionen för att få ut handlingarna avseende den inställda kryssningen. Svaret från deras nye kommunkationsansvarige kom faktiskt efter att jag redan fått handlingarna:
 
"Hej Jonas! 

Ledsen att jag dröjt men jag har varit upptagen med annat under hela förmiddagen. Stena Line har fått ett brev från oss rörande det arrangemang du nämner. Stena Lines tid för att svara oss har ännu inte löpt ut vilket sker i slutet av denna vecka.  Vi avvaktar med kommentarer i ärendet till dess att vi fått deras svar.

Hör gärna av dig igen! 

Med vänlig hälsning, 

Joakim Rönngren"

Men jag fick ut handlingarna utan kommentarer, varsågod att läsa om ni är intresserade:

http://rosjon.nu/13Li1094.pdf

Sammanfattningsvis så hade LI hittat annonser på nätet om pokerkryssningen och skickade en förfrågan till sina motsvarigheter i Norge och Danmark om det fanns tillstånd att anordna en turnering där. Det fanns inga sådana tillstånd utfärdade och Norge beklagade sig över dålig lagstiftning som inte gav vägledning om hur de skulle ställa sig till pokerspel på båt, men skickade en varning till Stena för sin annonsering som skett på nätet gentemot norska kunder. Ej tillåtet enligt norsk lag.

Danskarna hade inget emot pokerspel så länge det inte skedde när de låg stilla i hamnen och inte då heller egentligen, men då måste det sökas tillstånd, och så här sent var det försent. Planerna var att pausa spelet i hamn 2 timmar, men eftersom det skulle bli ett längre uppehåll för reparation frågade Stena om dispens, men det skulle de inte hinna få enligt danskarna. Man kollade även om man kunde köra vidare iland då stoppet skulle bli 10h och det annars skulle bli svårt att hinna slutföra turneringen.

Svenska LI valde helt enkelt att hota med ett övervägande om förbudsläggning med tillhörande vite. Lägg märke till att det bara var ett övervägande om förbudsläggning och att det skulle besvaras senast 26 januari av Stena. Stena har inte svarat och har uppenbarligen lagt sig platt på rygg gissningsvis för att de inte tror de kan få rätt.

Problemet uppstår om fartyget är svenskflaggat, då spelar det ingen roll var det går nånstans, internationellt vatten eller ej.

Därför uppstår inte problemet på fartyg flaggade utomlands, då krävs det betydligt mer än LI för att åtal ska kunna väckas. Därav pokerkryssningarna till och från Åland utan förbudsläggning.

Sammantaget så genomsyras handlingarna av ett klart ogillande av poker som företeelse.

Om svensk lagstiftning gäller på svenska båtar och LI kontrollerar att lagarna för spel efterlevs, så betyder det att det är omöjligt att spela pokerturneringar på svenska kryssningsfartyg. Man får helt enkelt hålla dem på utländska rederiers båtar.

Intressant är också att det är Svenska LI som upptäckt lagbrottet, hade de missat denna kryssning hade deras motsvarigheter i Norge och Danmark antagligen inte sagt ett pip.

Idag vart jag intervjuad av Rickard Åberg inför Player of the Year-finalen på söndag, det lär väl dyka upp på Svenska Spel så småning om, det är jag som är fetknoppen i mitten. Missar ett homegame eftersom jag ska jobba ikväll, får se hur det blir med Lillördag och minilördag ikväll, kanske kan multitaska om prodsättningen går bra. Får väl hoppas jag blir inbjuden igen nån annan gång, jag är ju värdet så chansen finns.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer
★ donRollo

Tjena Rosjon.
Jag förstår inte. Sedan när är det fel att en myndighet gör det den är tillsatt att göra?
Förklara gärna...
/donRollo

Svar: Formellt sett, OM de har jurisdiktion, så inget fel. Men det hindrar inte mig från att tycka att de lägger sitt krut på fel saker, kanske skulle rensa upp bland det illegala automatträsket på hemmaplan först. Man väljer ju sina strider och LI väljer väldigt ofta strider mot just pokern, kanske p.g.a att det skapar rubriker´och uppmärksamhet. Det är ju ett bra sätt för myndigheter att visa att de gör nytta.
Jmf med Rhoca-Gil och Livsmedelverket, en tveksam forskningsrapport i budgettider.
Man skulle kunna se på LI som en myndighet som bara utför vad regeringen ålagt dem, men precis som andra myndigheter har den naturligtvis tolkningsutrymme och jag anser att de tolkar sitt uppdrag fel.
Rosjon

2013-01-23 kl. 18:04:12
http://www.donRollo.se
★ Mössanihand

Roland Svensson har naturligtvis rätt. Ifrågasätt inte så mycket, både politiker och myndigheter behöver lite arbetsro...

2013-01-23 kl. 18:37:34
★ rosjon

Test

2013-01-24 kl. 01:31:01
http://rosjon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback