14 juli Palm Springs - Bombay Beach - Slab City

2014-07-17 @ 04:23:49 | Allmänt
Det började för drygt ett år sedan. Liv såg en fascinerande dokumentär på SVT och hon rekommenderade den till mig som också såg den. Bombay Beach hette den och följde några människor som bodde just i Bombay Beach, ett litet samhälle med ett par hundra hus/RVs
 
 

Bombay Beach // Trailer from Alma Har'el on Vimeo.

Liv googlade och tog reda på mer om detta lilla samhälle och Salton Sea, den sjö vid vilken det låg. Området har kallats en ekologisk katastrof.

Vi blev båda förälskade i den fotokonst som finns från området, och detta är en del av anledningen till att vi befinner oss i Palm Springs.

 

Inspirerade av dessa vackra bilder och massor med historier från området bestämde vi oss alltså för att se det med egna ögon.
 
På morgonen efter att vi vaknat drog vi iväg längs California Highway 111 som går precis längs Salton Sea.
 
Sjön bildades när Coloroadofloden översvämmade de kanaler man byggt för att bevattna dalens 100 000 hektar mark. I 16 månader kämpade man med att försöka stoppa floden innan man lyckades. Till slut fick man stopp på det, men då hade Californiens största sjö redan bildats.
 
 
På 50-talet försökte man lansera Salton Sea som den nya Rivieran och lyckades delvis, men naturen hann i kapp.
 
Inflödet av nytt vatten till sjön var inte tillräckligt stort och avdunstningen för stor, vilket fick till en följd att salthalten i vattnet ökade dramatiskt. Nu finns det väldigt få fisksorter som överlever i detta vatten och dessutom så är algblomningen på somrarna helt ur balans vilket dödar mycket fisk och får konsekvenser för den mängd fåglar som faktiskt lever här. Pelikaner, storkar och andra fåglar finns i mängder men det minskar snabbt. Vid vissa tillfällen har tusentals fåglar och fiskar dött då salthalten och algblomningen nått nya rekordnivåer.

Vi körde till Salton Sea Stae Park, här vid ingången där vi ser Palm Springs och områdets enda inhemska plam, fjäderpalmen. Den släpper inte sina vissnade blad vilket gör att man inte kan se stammen som på de flesta andra palmer. Och det finns verkligen massor av palmer, mycket dadelpalmer, i området.
 
Vi körde ner till parkeringen, lågsäsong och massor av plats, men jag antar att det är förberett för de massor av folk som besöker området januari till april.
 

Vi frågade vid ingången om det gick att bada och så länge man undvek "Barnacles" genom att ha rejäla badskor skulle det inte vara några problem. "Barnacles" är en sorts havstulpaner, och man skär sig ganska illa på dessa om man kommer åt dem. Men trots den otroliga värmen infann sig inte badlusten.
 
Det luktade inte illa men såg inte så inbjudande ut.
 
Det jag trodde var tånghögar visade sig vara något helt annat. Död fisk i stora mängder.
 
Och de där havstulpanerna. Det visade sig att den där vita sanden vid närmare inspektion bara var avbrutna bitar av havstulpaner.
 
Inte så vassa men inte så sköna heller, och det fanns en hel del i vattnet kvar, att ta sig i var inte att tänka på. Vi åkte vidare längs sjön och kom ytterligare 8 miles senare till platsen där filmen spelats in.
 
Det var med stor förväntan vi körde in i det lilla samhället, stannade och köpte vatten och glass. Vi såg golfbilar parkerade lite varstans och flera som åkte omkring, tydligen ett vanligt sätt att färdas inom samhället. Det var blandat mellan slitet och välhållet, stora kontraster.
 
 
 
Vi tog oss ner till stranden där mycket av fotona på nätet kommer ifrån.
 
 
Vi tog en hel del egna bilder men för tungt att ladda upp nu.
Vi åkte sedan vidare och åt en lunch i Niland, vid sjöns sydligaste spets, innan vi drog vidare till Salvation Mountain, ett verk av en något excentrisk man precis innan Slab City. Folk har under åratal donerat färg och lera för hundratusentals dollar till honom för att han ska kunna fortsätta sitt verk.
 
 
Sista anhalten innan hemfärd var sedan Slab City. Om det är samhällets fattiga som bor i Bombay Beach är det hit de allra fattigaste och utstötta sökt sig för att få vara ifred. En väldigt speciellt stämning där skyltar med "Stay Out!" blandas med fantastisk konst.
 

Det var verkligen sjukt varmt, 42-43 grader så man gick inte gärna ur bilen, men det fanns så mycket att se.

En varm och spännande dag avslutades med bad i poolen på hotellet innan vi av en ren slump lyckades pricka in all-day happy hour på Rick's Desert Grill där vi tog en god middag ackompanjerad av Margaritas on the Rocks och en god desert. Resterna tog vi med i en låda (flera) då portionerna som vanligt är absurda

 


Kommentarer
★ Grannen

Ser sjukt spännande ut, ser fram emot att se fler bilder hemma. Simma lungt!

2014-07-17 kl. 05:11:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback