Full Tilt Poker skattefritt och nettobeskattning per år, inte per sajt

2014-03-01 @ 00:10:00 | Allmänt
Som en tidigare teaser avslöjat så kom det en dom i kammarätten som affe2000 på pokerforum.nu beskriver nedan. Har fortfarande inte läst domen själv.
 
Ur tråden http://pokerforum.nu/forum/ekonomi-skatt-och-juridik/69667-uppdatering-i-skatte-renden-hfd-inget-pt-kammarr-tt-ftp-skattefritt.html:
 
"Kammarrätten i Jönköping säger nettobeskattning per år (men inte anordnare) och att vinster från FTP inte ska beskattas
Jag fick idag en dom från Kammarrätten i Jönköping. Det gäller ett ärende där jag varit involverad sedan länge och där Skatteverket vill beskatta en pokerspelare för vinster på Pokerstars, FTP, UltimateBet, Absolute Poker och från livevinster i WSOP och PCA. Vi förlorade helt i förvaltningsrätten men fick igenom det mesta i Kammarrätten.
Kortfattat framkom följande i Kammarrättens dom:
  • Pokerstars skattepliktigt,
  • UB, AP, WSOP och PCA också skattepliktigt (vilket vi inte invänt emot),
  • Vinster från FTP inte skattepliktiga,
  • Beskattningsunderlaget består av den totala nettovinsten per år avbeskattningsbara spel minskat med den totala nettoförlusten av beskattningsbara spel och
  • Skattetillägg påfördes på den beskattningsbara nettovinsten.
Att Pokerstars var skattepliktigt är inte så konstigt om man tittar på vad som framkommit de senaste åren. Vi drev det filialargument som Cyntax kommit på men utan framgång (vilket var förväntat).
Mer intressant är att Kammarrätten kom fram till att FTP var skattefritt. Kammarrätten för ett resonemang om att Skatteverket måste visa att FTP sannolikt (normal beskattning) eller mycket sannolikt (efterbeskattning) huvudsakligen bedrevs utanför EES. Kammarrätten anser Skatteverket, mot bakgrund av vår bevisning, inte gjort nått något av dessa beviskrav.
Minst lika roligt är det att Kammarrätten köper det orättvisa i att, som Skatteverket vill, beskattat spelare för nettovinster per anordnare. Detta medför ju att någon som spelar hos fler än en anordnare riskerar att bli beskattad på ett klart högre beskattningsunderlag än den totala nettovinsten. Vilket var fallet i detta mål för vissa år. Enligt Kammarrätten ska därför begreppet vinst i IL 42:25, precis som vi yrkat, tolkas på så sätt att det utgörs av den totala nettovinsten av beskattningsbara spel med avdrag för den totala nettoförlusten för sådana spel. Spelaren får helt enkelt göra avdrag förluster på skatepliktiga sidor.
Jag vill påpeka att Skatteverket kan komma att överklaga denna dom och att HFD i så fall kan komma att ändra den, även om jag såklart tycker att Kammarrätten har rätt i det mesta."
 
Detta har även kommenterats av Lotteriinspektionen:
 
"Kvittning sänker beskattningsbar pokervinst
Publicerad: 2014-02-27

Tvärtemot Skatteverket anser Kammarrätten i Jönköping i dom den 18 februari 2014 (mål nr. 597-602-13) att vinster från beskattningsbart pokerspel kan kvittas mot förluster avseende sådant spel, oavsett hos vilken spelanordnare dessa uppstått. Därmed sänks den beskattningsbara vinsten från pokerspel."

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback