Svenska Spel och Boss Media, B.F.F

2011-10-09 @ 13:29:32 | Allmänt


2006-01-12 13:05 STOCKHOLM (Direkt) Överåklagare Christer van der Kwast inleder en förundersökning mot Meg Tivéus, konsult och styrelseledamot i Boss Media och tidigare vd för Svenska Spel. Orsaken är misstänkt korruption i samband med Svenska Spels upphandling av olika tekniska lösningar och programvara för internetspel från Boss Media. Upphandlingen ska inte ha skett enligt lagen om offentlig upphandling. "Jag välkomnar en förundersökning. Den kommer att visa att jag inte har gjort något klandervärt", sade Meg Tivéus till SVT:s Rapport./PHE

När man söker på Meg Tiveus och Svenska Spel så dyker frågan om korruption inom organsiationen ganska tidigt i träfflistan.

Meg Tiveus kom till Svenska Spel AB som deras första VD 1997 efter att ha varit vice VD på posten. Man kan inte säga annat än att hon var väldigt framgångsrik i sitt uppdrag som hon hade fram till 2004 då hon valde att lämna.
Bl.a. Så hade Jack Vegas blivit en succe som ökat sin omsättning från 500 miljoner 1997 till 7 miljarder 2003.
Samtidigt ökade det statliga idrottsstödet från c:a 535 miljoner till 1,8 miljarder, enbart på grund av svenska spels ökade bidrag under samma tidsperiod.

När jag tittar på siffrorna så inser jag att detta verkligen är Big Business för både staten och idrottsrörelsen. För hela överskottet går ju inte till idrottsrörelsen, ett grundbelopp avsätts först till statskassan (3,2 miljarder kronor 2003) och sedan går resten till idrottsrörelsen. Senaste gången 2009 var bidraget från Svenska Spel runt 500 miljoner kronor, och Svenska Spel bidrog med 4766 miljoner kronor till statskassan. Visserligen sjönk nettointäkterna från nätpoker från 305 miljoner till 231 miljoner kronor, men det borde man vara nöjd med ändå tycker jag.

Det som föranledde förundersökningen var alltså att Meg Tiveus som VD för Svenska Spel upphandlade pokerspel på internet och valde Boss Media som leverantör, bara för att några månader efter att hon slutat hoppa på styrelseuppdrag hos just Boss Media. "Man kan fundera över om man får en befattning som tack för gamla tjänster" sa  van der Kwast i samband med att förundersökningen inleddes. Mutbrott misstänktes alltså men kunde aldrig styrkas och förundersökningen lades ner på sommaren 2006. Meg Tiveus "ställde sin plats till förfogande" men lämnade aldrig sitt uppdrag, utan blev så småningom styrelseordförande. Enligt Tiveus hade Svenska Spel redan innan hon tillträdde som VD på SvS samarbetat med Boss Media, men med henne som VD blev Boss Media hovleverantör och det är svårt att se styrelseuppdraget som annat än just "tack för gamla tjänster" även om inget straffbart kunde bevisas. Men efter att ha läst på en del om ämnet så tillåt mig tvivla på Meg Tiveus rena samvete.

Något annat som blev aktuellt i samband med avtalet om internetpoker var diskussionerna om Svenska Spel skulle lyda under lagen om offentlig upphandling vilket tre år senare fastslogs i i länsrätten att de faktiskt skulle göra.

Innan uppdraget som Svenska Spels pokerleverantör offentliggjordes i slutet på 2005, så hade redan Boss Media och SvS gjort gemensam sak för att försöka kränga sin tekniska lösning tillformat till spelbolag i andra länder med reglerade spelmarknader. Och vem valde man då som ansvarig för detta nya affärsområde? Jo, Jan Stocklassa, gammal styrelseordförande för Boss Media.  Den internationella satsningen var väl inte speciellt lyckad, jag har tyvärr inte lyckats utröna vad som hände med den, sista spåren av den är en ansökan om turkisk spellicens som aldrig blev av.
Jan Stocklassa skrev på senare tid, en debattartikel i Svd:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/utan-ny-reglering-av-internet-sprids-spelmissbruket_5882767.svd
Här lutar han sig mot en undersökning av "SWELOGS-projektet, den största befolkningsstudien om spel och hälsa i Sverige på tio år. Den visar bland annat att det finns 31 000 problemspelare bara på internetpoker", en siffra man kanske ska ta med en nypa salt, speciellt när det leder till kvällspressartiklar med rubrikerna: "Över 30000 pokerslavar i Sverige". Med tanke på alla dessa pokerslavar så borde trafiken på Svenska Spel var betydligt bättre. Syftet med artikeln är egentligen att lobba för att man stänger spelmarknaden på internet, mha av ip-spärrar för att säkra statens inkomster, d.v.s införa monopol på riktigt. Om man inte reglerar kommer antalet spelberoende att öka, men om mann reglerar så ökar inkomsterna ( vilket också leder till ökat spelberoende). En förvirrad debattartikel som känns som ett beställningsjobb.

Var vill jag då med detta inlägg? Jo, med tanke på strulet med pokerklienten och den otroligt långsamma utvecklingstakten, så börjar man ju undra över varför Svenska Spel inte sätter ner foten som stor kund åt Boss Media. De borde ha otroligt stort inflytande över vad (och när) Boss Media gör med sin pokerklient. Men bilden man får när man googlar på nätet är att dessa två företag från 1997 suttit ihop vid höften och att de har så nära band och samarbeten, åtminstone emellan högsta ledningarna, att relationen inte liknar leverantör och kund utan snarare två polare som går ut och tar en öl ihop ibland. Och det är inte den relation jag vill att en statlig myndighet ska ha med en leverantör.


Kommentarer
★ Ola Brandborn

Väldigt bra skrivet, jag var tvungen att blogga om din blogg ;-)



/Ola

2011-10-10 kl. 11:46:53
http://kackalorum.com
★ Hjort

Alltså, det är inte bara så att klienten strulat, den har varit i särsklass sämst bland pokersiterna under lång tid.



Hela historien är ungefär som en kommunpolitiker betalat bmw-priser för skoda åt kommunen och bara av en slump råkar vara svåger med den lokale skodahandlaren.

2011-10-10 kl. 12:54:57
★ Oskar Silow

Håller med om att klienten lämnar mycket att önska, vilket är en av anledningarna till varför jag inte spelar där. Tycker din frågeställning är mycket intressant och det har precis som du undrat över varför klienten aldrig blir bättre. Du kanske har hittat svaret...

2011-10-10 kl. 14:18:17
http://www.oskarsilow.se
★ Jan-Erik Brundell

Mycket intressant läsning! Studsade till vid läsningen av första meningen, men det KAN ju ligga något i anklagelser oberoende av vem som kommer med dem...

2011-10-10 kl. 14:46:18
★ rosjon

@JAN-ERIK:Var faktiskt inne på att ändra nyheten till bara riksåklagaren, men ville inte anklagas för urkundsförfalskning. Även om det skulle ge mer trovärdighet.



@OSKAR och @HJORT: Mycket är en vanesak och jag själv tycker att de flesta klienter fallerar på ett eller annat område. Jag har en hel del åsikter om Entraction och Ongame också, men det är svårare att veta var man ska vända sig. Men för att dra in 230 millar om året så är klienten otroligt eftersatt.

@Ola Tack, då är vi kvitt;)

2011-10-10 kl. 17:26:02
http://rosjon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback